Türk Hamamları Kadınlar Günü

Türk Hamamları ve Özellikleri

Türk Hamamları Miladi 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethetmesi ile birlikte artış göstermeye başlamıştır.18. Yüzyılın başlarında sadece İstanbul’da 150’den fazla çarşı hamamı olduğu bilinmektedir.

Türk Hamamları

Dünyaca meşhur hamamlarımız kısaca ele almak gerekirse 3 ana başlıkta incelenebilir :

  • Soyunma Alanları
  • Yıkanma Alanları
  • Isıtma Bölümü

Soyunma Alanları

Bu alanlar geniş bir “sofa” da denilen düzlüklerden ve çevresindeki bölmeli “seki”lerden oluşmaktadır. Günümüz dünyasındaki spor salonu soyunma kabinlerine benzetilebilir. Daha doğrusu soyunma kabinlerinin “seki”lerden esinlendiğini söylemek daha doğru olabilir.

Hamamda Soyunma alanı
Hamam Sekileri

Yıkanan kişiler “seki” diye tabir edilen bu bölmelere uzanarak dinlenirler.

Yıkanma Alanları

Soğukluk da denilen kısımdan geçilerek içine girilen hamamın yıkanılan ıslak bölümüdür. Mermerleri ile ünlü olan kısımlar tam da burasıdır. Eski hamamlarda bu bölümde bazı kısımlara ayrılmaktadır:

Kurnabaşı denilen bölüm herkesin teker teker yıkanabildiği ortak alanı oluşturmaktadır. Halvet adını alan ikinci kısım ise kapalı yıkanma alanını oluşturmaktadır.

Bunların dışında bir de günümüzdeki sauna misali üzerine uzanılarak ter dökülen göbek taşı bulunmaktadır. Bu kısım hamamın mermer zemininden biraz daha yüksekte yer alan ve ustasına göre değişik şekillerde olabilen alandır.

Isıtma Bölümü

Bu kısım genellikle hamamın altında bulunur. Burada ateş yakılmaktadır. Ateşten dolayı çıkan duman ve alevler hamamın ısınmasını sağlamak için özel yapılmış mermer zeminin ve duvarlardaki yolların içinden geçer. Hamamı dolaştıktan sonra ismine “tüfeklik” denilen bacadan dışarıya çıkar.

Isıtma bölümünün eski adı “Külhan” olarak geçmektedir. Külhandaki ocağın üstünde sıcak su kazanı bulunur ve hemen onun üstünde soğuk su deposu yer almaktadır.

Ayrıca hamamdaki göbek taşının altında bulunan kısım çok fazla ısındığı için buraya “cehennem” adı verilmiştir.

Osmanlı Hamamı
Eski Osmanlı Hamamından Görünüm

Eski Osmanlı’da hamamlar haftanın belli günleri hanımlar tarafından belli günleri de erkekler tarafından kullanılmaktaydı. Her iki durumda da sürekli olarak açık olmaktaydılar.

Hamamlar ve kaplıcalar birbirleri ile karıştırılabilmektedir. Buradan belirtmemiz gerekirse hamamlar dışarıdan müdahale ile ısıtılır. Kaplıcalar ise doğal olarak yer altından çıkan sıcak suya sahiptir. Kimi durumlarda kaplıcalar şifalı etkiler gösterebilmektedir.

Günümüzde hamam kültürü neredeyse yok gibidir. Artık otel konseptine sahip yüzme havuzları ya da sauna tarzı sistemler tercih edilmektedir. Zaten eski hamam bulmakta epey zor bir durum olmuştur. Başka bir yazımızda eski hamamların tanıtımını yapabiliriz belki.

Asya Duşakabin olarak üretmiş olduğumuz Sauna Compact Duşakabin sistemlerimiz sizlere her ne kadar Türk Hamamları nın konforunu yaşatmasa da konforlu bir banyo sunar.

Sauna Compact Duşakabin Sistemleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Duşakabin sistemleri ile ilgili aklınıza takılan her konuda bize ulaşabilirsiniz. İsterseniz sağ alt köşedeki mesaj kısmından isterseniz iletişim sayfamızdan isterseniz de yazı altına yorum ekleyerek bize ulaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.